Sve o rumu: od nastanka do omiljenih koktela

Karibi, pješčane plaže, pirati… RUM!

Žestoko piće dobiveno fermentacijom i destilacijom šećerne trske, koje se čuva  u hrastovim bačvama, zašto? Pa da dođemo do odgovora, moramo malo u detalje. Proizvodi se destilacijom melase šećerne trske koja se razrjeđuje dok se ne dobije 18-22% šećera u njenom sastavu, zatim joj se dodaje kultivirani kvasac kojim se izaziva vrenje. Nakon toga se destilira zbog čega postaje bezbojan i jako neugodnog mirisa. Dugim stajanjem u hrastovim bačvama, rum gubi neugodan miris i dobiva specifičnu aromu i smeđu boju. U prosjeku rum sadrži od 35 do 75% alkohola, dok neki originalni rumovi sadržavaju čak i do 90% alkohola.

Kako se mijenja boja, tako se mijenja i njegova namjena, pa se tako zlatni i tamni rum najčešće osjete u bakinim kolačima, a ispijaju se bez dodataka.  Prozirni, odnosno bijeli rum, koristi se u mnogim koktelima.

Ono što mnogi ne znaju je da se rum dugo vremena koristio i u medicinske svrhe. Britanska mornarica je svojim mornarima davala mješavinu ruma, limete i vina kako bi ih zaštitila od bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C. Osim za prevenciju bolesti, rum se koristio i za očuvanje tijela nakon smrti. Tako se nakon smrti poznatog admirala Nelsona njegovo tijelo položilo u bačvu s rumom do ukopa. Nakon toga rum je dobio i nadimak od strane britanskih mornara – „Nelsonova krv.“

Ono što nam je svima prva poveznica uz rum su – gusari.

Još u 16. stoljeću glavni sastojak ruma se prevozio u Novu Englesku gdje se i proizvodio sami rum. Iz Engleske je putovao do Afrike gdje se mijenjao za robove, čime je dobio zasluge i za razvoj trgovanja robljem. Na Karibima su pirati napadali i pljačkali pomorske i trgovačke brodove, a rum se nalazio u velikim količinama na svim tim brodovima. Grog, koji je mješavina ruma, vode i vapna, bio je omiljeno piće gusarima. Kako je velika većina ruma potjecala s Kariba i od tamo se prevozila, a pirati su napadali baš te brodove, to im je s vremenom postajalo najdraže piće i od tu potječe poveznica između ruma i gusara.

Rum se najčešće dijeli po boji, odnosno na bijeli, zlatni ili zreli, tamni, začinjeni i rum s okusom.

U nastavku ćemo proći svaku boju posebno, njene karakteristike i za što se najčešće koristi.

Bijeli rum

Najviše se koristi u koktelima, a najpoznatiji definitivno jest Mojito. Bijeli rum najčešće je slatkastog ili neutralnog okusa, a zbog toga dobro paše uz gotovo svako piće. Bacardi je najpoznatiji proizvođač ove vrste ruma. Tijekom pripreme, odležava u spremnicima od nehrđajućeg čelika do godinu dana.

Zlatni i zreli rum

Neki zlatni rumovi mješavina su rumova različite starosti, neki su standardni koji su odležali određeno vrijeme, a neki se miješaju s jakim alkoholnim pićima i sadržavaju umjetne boje kako bi dobili baš tu, tamnu, prepoznatiljvu, „zlatnu“ boju.

Tamni rumovi

Ovu kategoriju možemo podijeliti na još dvije podvrste. Postoje oni koji odležavaju u pougljenoj hrastovoj bačvi, i oni koji započinju destilacijom od najtamnije melase. Oni su vrlo bogati, gusti i imaju osebujan okus, dok rumovi odležani u ugljenoj bačvi imaju slatkast okus, a to ih čini idealnim za ispijanje bez ikakvih dodataka.

Odležani tamni rumovi često se koriste u koktelima te ih možemo prepoznati po tome što „plutaju“ na površini samog koktela. Jedan takav je npr. Mai Tai, a upravo neki od plutajućih rumova koriste se za paljenje pića, što je iznimno popularna stvar proteklih nekoliko godina.

Začinjeni rumovi

Začinjeni rum je aromatizirani rum čiji se sastojci, odnosno začini razlikuju od brenda do brenda. Ovo je tip ruma koji ili voliš ili ne voliš, nema između. Neki od začina su: muškatni oraščić, cimet, vanilija, klinčić, papar u zrnu, anis…Kao i druge vrste ruma, ovaj se također često zna naći u nekom od naših najdražih koktela.

Rumovi s okusom

Zadnja vrsta ruma bili bi rumovi koji poprimaju okus tropskog voća i kao takvi, također su izvrstan dodatak brojnim koktelima. Možda je najpopularniji među ovim rumovima onaj s okusom kokosa. Čak i kod kuće možemo, sami, napraviti ovu vrstu, dodajući okuse običnom, bijelom rumu.

Koji god rum odabrao, sigurno nećeš pogriješiti jer će svaki svojim okusom tvom nepcu podariti nešto drugačije i posebno. Pogledaj ponudu ruma na našem web shopu, a nama se slobodno pohvali s onim što s njim napraviš. Cheers!