Vodka je piće koje postoji već stoljećima i jedno je od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu. Njeno podrijetlo još nije do kraja razjašnjeno, ali se pretpostavlja da vodka potječe s područja današnje Poljske, Ukrajine, zapadne Rusije i Bjelorusije.

Prvi pisani dokaz postojanja vodke u Poljskoj datira iz 1405. godine, a onaj iz Rusije vuče korijene još iz doba kraljice Katarine II., 8. lipnja 1751. Iako je danas jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u svijetu, vodka se nije često pila izvan Europe pedesetih godina prošlog stoljeća, a onda je počela dostizati veliku popularnost te je do 1975. godina prodaja vodke u SAD-u nadmašila prodaju bourbon whiskyja, koji je dotad bio najpopularnije žestoko piće na američkom kontinentu.

Ovo svevremensko piće nastaje destilacijom bilo koje biljke bogate škrobom ili šećerom. Danas se većinom pravi od žitarica poput raži i pšenice, i takva se vodka smatra boljom od vodke proizvedene od drugih žitarica. Iako je nastala u sjevernoj Europi, danas se proizvodi diljem svijeta i svaki proizvođač ima nešto što ga čini posebnim.

Kao i većina jakih alkoholnih pića, i vodka je svojevremeno bila dio medicine, kada se koristila u ratovima za lječenje ranjenika kada su se velike količine davale kao anestetik… Ni danas ne možemo reći da nije dio kućne ljekarne. Posljednjih godina istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija vodke ima pozitivan utjecaj na tijelo. Po tim istraživanjima, vodka smanjuje kolesterol, tlak, stres, održava aretrije zdravima, odlično djeluje na prehladu i povišenu temperaturu kada se utrljava u tijelo bolesnika, također sprječava srčani i moždani udar, dva tipa dijabetesa i Alzheimerovu bolest. Naravno, da bi bila pozitivan djelotvornik, ključ je, kao i u svemu – umjerenost!

Vodku se preporuča piti do maksimalno 12 mjeseci od dana proizvodnje jer, navodno, nakon toga gubi svoja svojstva. Najidealnije ju je konzumirati kada temperatura iznosi -9 stupnjeva, što je kod nas rijetkost, pa se tog pravila i ne držimo baš često.

Rusi svoju vodku često piju s kapljicom Coca Cole ili Sprite-a, a također imaju izraz da je vodka bez piva kao novac bačen u vjetar. Njihova kultura nalaže da se čašica koju domaćin napuni vodkom mora ispiti do kraja, a kada se ispije cijela boca, ona se obavezno spušta ispod stola jer smatraju da je prazna boca na stolu znak siromaštva.

I sad kad znamo sve o vodki, evo koje ediskont.hr preporuča!

GREY GOOSE

Jedna od najpoznatijih vodki kod nas, Grey Goose, vodka je s francuskom adresom. Proizvedena je u Cognac regiji u zapadnoj Francuskoj, koja je jedan od najcjenjenijih svjetskih proizvođača jakih alkoholnih pića, poznata i po bogatoj tradiciji proizvodnje vrhunske hrane i vina. Proizvodnja Grey Goose vodke započinje izborom 100% najfinijeg francuskog žita, također jedan od sastojaka je i izvorska voda koja potiče iz Massif Central gorja u južnom dijelu središnje Francuske koja se prirodno filtrira šampanjskim vapnencem čime se dobiva iznimna čistoća vode. U toku procesa, pet puta je destilirana što je čini iznimno profinjenom i aromatičnom. Raskošna je i elegantna, a to je čini omiljenom među vodkama.

ABSOLUT VODKA

Švedska vodka koja se proizvodi od zimske pšenice i čiste vode sa izvora koji se nalazi u vlasništvu destilerije. Izrađena je od 100% prirodnih sastojaka i bez dodatnih šećera. Destilira se nekoliko stotina puta što je čini izrazito pitkom! Savršena je, osim zbog svog okusa, i jer nas, pravilno dozirana, pošteđuje sutrašnjih mučnina, a i po pristupačnoj je cijeni.

BELVEDERE VODKA

Belvedere bi u prijevodu značilo „lijep pogled“, a baš to i je! Boca je savršeno dizanirana što definitivno paše i samom okusu pića. Ime je dobila po poljskoj predsjedničkoj palači Belweder u Varšavi, koja se može vidjeti i na samom dizajnu. Belvedere vodka je destilirana od Dankowskie zlatne raži koja se uzgaja na ravnicama Mazovian u Poljskoj. Savršena je za ispijanje, bilo da se pije sama ili u mješavini s drugim pićima, ispunit će očekivanja.

Bliže nam se razni blagdani, proslave i druženja – pa osiguraj sebi i svojim najbližima dobro piće. Na našoj stranici pogledaj što ti mi nudimo i živjeli!