Ljeto je i službeno gotovo, a svi znamo da se zimi počinjemo brinuti da do sljedeće sezone napucamo svoja tijela.

Naravno, hladnija vremena sa sobom nose i druženja uz roštilj, komine, hranu općenito, a i grijanje uz naša najdraža pića. Može li se uopće održavati dobra linija uz ispijanje alkohola?

Pitanje od milijun dolara.

Naš odgovor je, može se, ali trebamo pomno birati pića uz koja ćemo uživati. Kod alkoholnih pića birajte ona koja imaju što manju kalorijsku vrijednost.

Često najmanje kalorija imaju ona najžešća pića, ali svugdje postoji kvaka pa i tu: njihovo miješanje s drugim pićima, najčešće sokovima, može te kalorije višestruko povećati što nije  naš krajnji cilj.

Idealno bi bilo piti čista pića, što malo čiji želudac može podnijeti, npr. jedna doza čiste vodke ne sadrži nimalo šećera ni ugljikohidrata. Ako vam ne odgovara čista vodka najbolje je miješati s prirodnim svježim sokom, dakle ne onim iz tetrapaka, a najgora varijanta konzumiranja vodke je u koktelima koji su pretrpani sokovima i sladilima.

Sretnija verzija gina, umjesto gin tonika, bila bi gin martini koji sadrži 200 kalorija po dozi, ali nimalo šećera i ugljikohidrata.

Znači, ako smo na dijeti i želimo se opustiti, trebamo obratiti pažnju na bezbroj caka s kojima možemo ublažiti unos kalorija i ostalih tvari.

Kako bi najbolje objasnili kalorijsku vrijednost, kod alkohola je stanje otprilike ovakvo:

1 gram alkohola ima 7 kalorija, što je više od 1 grama ugljikohidrata koji ima 4 kalorije po gramu, ali manje od masti koje imaju 9 kalorija po gramu.

U nastavku donosimo listu od 10 poznatih alkoholnih pića i njihovu kalorijsku vrijednost, a vi za sebe pronađite najsretniju opciju.

  • 1 čaša (25 ml) whiskeyja – 50 kcal
  • 1 čaša (25 ml) vodke – 55 kcal
  • 1 čaša (125 ml) gin tonika – 85 kcal
  • 1 čaša (125 ml) crnog vina – 90 kcal
  • 1 čaša (125 ml) šampanjca od 12,5% – 95 kcal
  • 1 čaša (25 ml) konjaka – 110 kcal
  • 1 čaša (125 ml) bijelog vina – 118 kcal
  • 1 boca (330 ml) piva – 150 kcal
  • 1 čaša (50 ml) kremastog likera – 165 kcal

Ne dajte da vas ova lista zavara. Prema omjeru količine i kalorija po ovoj listi, pivo je alkoholno piće s najmanje kalorija. Naravno, ni to nije zaključak jer kalorije koje ćete u jednoj veseloj večeri unijeti u svoje tijelo preko alkohola ovisi i o tome koliko ste rundi odlučili popiti.

Ono što utječe na dobru liniju i njeno održavanje je ukupna količina kalorija koju unosimo u svoj organizam i dok god smo u tim okvirima, za nazdraviti omiljenim pićem u dobrom društvu – nema straha.

Kako god okrenemo, alkohol je omiljena stvar većine ljudi kad je zabava u pitanju pa često nećemo ni mariti o tome koliko kalorija koje piće ima.

Ako se ne zabavljamo baš svaki dan, u redu je opustiti se i dati sebi oduška pa makar popili koju kaloriju više.

Sve dok pijemo pametno i odgovorno, kalorije kako su došle, tako će i otići.