‘Jeste li za aperitiv?’, pitanje je koje je čuo svatko tko je ikad bio na večeri. I rijetko tko ga je odbio. U nastavku donosimo zanimljivosti o nastanku tog običaja i načinima i prijedlozima pravilnog posluživanja aperitiva našim gostima.

Aperitiv je piće koje se poslužuje do pola sata prije večere kako bi pobudilo apetit i „skratilo“ vrijeme čekanja na večeru. Kažu da se Pariz budi kada dođe vrijeme za aperitiv pa ne čudi informacija da je baš u Francuskoj nastao običaj ispijanja aperitiva.  Francuska riječ „aperitif“ vuče podrijetlo iz latinske riječi „aperire“ što znači otvoriti, pa se sukladno tome koristi izraz „otvoiti tek“. Obzirom da aperitiv stiže od Francuza, čak se svakog prvog četvrtka u lipnju slavi dan francuskog aperitiva.

Ono što bi svaki domaćin trebao znati prije dolaska gostiju je da aperitiv ne smije zasjeniti okus jela. Trebaju se izbjegavati preslatki aperitivi, kao i jake rakije. Kod nas se često nude upravo takva pića prije jela, ali važno je napomenuti da jake rakije oštećuju osjetila okusa i u potpunosti promijene okus hrane. Ono što će svakome dobro sjesti prije jela su suha pića s do 25% alkohola, a uz njih se mogu poslužiti zalogajčići poput kanapea, maslina, sira i krekera.

Moramo voditi račina i o temperaturi na kojoj držimo pića. Bijelo vino i šampanjci trebaju biti hladni, dok crno vino i likeri trebaju biti topli, odnosno na sobnoj temperaturi. Njihov zadatak je da povećaju apetit, poboljšaju rad žlijezda slinovnica i procesa probave.  Ako ste za malo drugačije od običnog likera u maloj čašici, postoje i kokteli koji se mogu poslužiti kao aperitiv, važno je da nisu preslatki, da su suhi, a to, primjerice, mogu biti Aperol spritz, Martini, Negroni, Manhattan i Kir Royal. Dakle, ukoliko ćete biti domaćin u nekom od narednih dana, trebate se, osim oko hrane, potruditi i oko dobrog izbora aperitiva. Paziti na nekoliko ranije spomenutih stavki i neće biti problema oko odabira.

Nakon večere, kada završimo s obrokom javlja se potreba za čašicom nekog malo jačeg pića. Ono što dolazi nakon jela, da zaokruži obrok i da mu posebnu notu naziva se dižestiv. Ukoliko ste imali nešto „jači“ obrok, dobar izbor su viski, vodka, tekila, konjak i rum, a nakon laganijeg obroka idealno će na želudac sjesti brandy.

Dižestivi, za razliku od aperitiva, imaju 30 i više posto alkohola, a ukoliko vam treba nešto što će vam smiriti želudac to bi definitivno bila gorka i jaka travarica.

U svakom slučaju, najbitnije je dobro društvo, a inspiraciju za odabir pića slobodno potraži tu! Cheers!